Ferestre Termopan
TERMOPAN și TRIPAN
Geamul izolant este compus din:
Panouri de sticla – doua sau trei, in functie de cerintele proiectului;
Bagheta distantier – determina grosimea cavitatii dintre panourile de sticla; poate fidin aluminiu, otel sau dintr-un material compozit cu deosebite calitati anticondens sitermoizolante (bagheta warm-edge). Bagheta distantier poate fi asamblata cu coltarede plastic sau indoita la colturi;
Sita moleculara – agentul deshidratant ce se introduce in bagheta distantier pentru aabsorbi umezeala din interiorul pachetului;
Sigilarea primara – se realizeaza cu butil si are rolul de a lipi panourile de sticla debagheta distantier;
Sigilarea secundara – in functie de aplicatie se realizeaza cu poliuretan sau siliconstructural avand rolul de a inchide etans perimetrul geamului izolant.
Protectia termica
Un geam este coniderat eficient daca valoarea coeficientului de transfer termic estemica. Acest coeficient este influentat de:
Sticla – cea mai buna sticla pentru protectie termica este sticla tip Low-E;
Grosimea cavitatii dintre panourile de sticla
Gazul din cavitate – gaz inert folosit pentru a creste performantele termoizolanteale geamului. De regula, se foloseste argonul, dar in cazul unor proiecte specialese poate folosi xenonul si kriptonul.
Sigilarea primara – se realizeaza cu butil si are rolul de a lipi panourile de sticla debagheta distantier;
Sigilarea secundara – in functie de aplicatie se realizeaza cu poliuretan sau siliconstructural avand rolul de a inchide etans perimetrul geamului izolant.
Protectie acustica
Pe langa protectia termica, unele proiecte cer si o protectie acustica. Aceasta este influentata de:
Grosimea panourilor de sticla – sticlele mai groase pot imbunatati izolarea fonica;
Cavitatea dintre panourile de sticla – cu cat este mai mica grosimea cavitatii cu atatundele sonore trec mai usor prin pachet;
Exista sticle laminate concepute special pentru o protectia acustica sporita, datoritafilmelor de PVB folosite in procesul de laminare. Filmul PVB filtreaza si o mare partedin razele UV.
Protectie antiefractie
Aceste geamuri se folosesc de obicei la banci, aeroporturi, case de schimb valutar sauin zonele cu trafic mare. Se realizeaza prin folosirea sticlelor securizate, laminate cufilme EVA sau PVB.
Pentru estetica, se pot folosi geamuri ornamentale, decorative, sablate integral saudupa model. Se pot monta in interiorul geamului sprose sau baghete ornamentale deculoarea tamplariei pentru un efect viziual deosebit.
Sticla folosita la realizarea geamului termopan sau tripan poate fi :
• STICLĂ FLOAT CLARĂ
Sticla de inalta calitate cu fete plan paralele, suprafata naturala si transparenta nedistorsionata.
• STICLĂ COLORATĂ ÎN MASĂ
Efectul colorat atat în interior cat si in exterior, reflexia slaba a luminii, protectia impotriva radiatiei solare prin absorbtia energiei solare.
• STICLĂ STRATIFICATĂ ANTIEFRACȚIE
Constituie un element de constructie exceptional pentru vitrajele de siguranta. Fabricat prin imbinarea plana a doua sau a mai multor foi de sticla cu unul sau mai multe straturi de folie din polivinilbutiral (PVB) sau de rasina, caracterizate prin rigiditate deosebita, adeziune si elasticitate.
• STICLĂ MATĂ SAU ORNAMENTALĂ
Sticla obtinuta prin procedeul de sablare sau prin diferite striatii de la suprafata materialului folosita cu precadere la usi, compartimentari interioare, geamuri care sa protejeze intimitatea.
• STICLĂ LOW-E
Sticla cu un strat de oxizi metalici depus prin procedeul electromagnetic pe una din suprafetele geamului float. Acest strat ridica substantial proprietatile termoizolante ale geamului. Geamul nu numai ca reflecta o mare parte a radiatiei termice inapoi in incapere, dar permite, totodata, patrunderea maxima a energiei solare.
• STICLĂ 4SEASON
Combina un nivel ridicat de izolare termica cu o protectie solara eficienta. Este alegerea corecta acolo unde se doreşte o izolare termica si o protectie solara ridicata, control energetic sporit si confort. Cand soarele bate pe ferestre, insa trebuie sa tinem cont ca in celelalte anotimpuri, acest geam reduce aportul termic dat de soare, lucru care poate fi resimtit mai putin placut in special iarna.
• CRISTALUL (sticla de plumb)
Este o sticla in care sodiul si calciul s-au inlocuit cu potasiu si plumb (6SiO2·PbO·K2O) si se caracterizeaza prin proprietati de refractie bune si densitate mare. Flintul si strasul contin un procent de plumb mai mare decat cristalul. Flintul se foloseste pentru prisme si lentile optice.